Софийска Света Митрополия
Руенски манастир "Св. Йоан Рилски" с. Скрино

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА С ПРОПОВЕДИ НА ПРОТ. ЕВСТАТИ ЯНКОВ В СОФИЯ

23 октомври 2023 г.

На 24 октомври, вторник, от 18:00 ч. в Столична библиотека на пл. „Славейков“ № 4, в залата на Американския център, Община Чепеларе ще представи сборника Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди. Той се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор е Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.

Прот. Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на 20 в., когото не само в родното му Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина православните християни почитат като праведник и изповедник на православието.

Той е енорийски свещеник в храм „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези тридесет и седем години развива забележителна духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му и обхваща почти цялата страна. Но о. Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцеведец. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бог и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от ДС и подложен на жестоки изтезания, вследствие от които на 20 април 1952 г. умира.

Изданието съдържа 456 страници и е предназначено както за църковните проповедници, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра. Затова всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележки под линия. За тяхното съставяне са използвани 133 съчинения, както и трудът на 25 духовни чада и съвременници на о. Евстати. В началото на сборника е поместена кратка въведителна статия за появата и историческото развитие на празниците в Православната църква. В приложението към текста са дадени и биографиите на Мария Манолова, доц. архим. д-р Серафим (Алексиев) и Макариополски епископ д-р Николай (Кожухаров) – хората, които имат принос за съхраняването и предаването на следващите поколения на спомена за прот. Евстати Янков и неговото писмено наследство.

На премиерата Община Чепеларе официално е поканила видни духовници, потомци на отеца, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, политици и общественици.

Това е втората книга на Стефан Илчевски, посветена на прот. Евстати Янков. През миналата година той издаде жизнеописанието на приснопаметния свещеник (тук), което се радва на много голям интерес от страна на читателите.
Всички статии