Софийска Света Митрополия
Руенски манастир "Св. Йоан Рилски" с. Скрино

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СБОРНИКЪТ „ПРОТОЙЕРЕЙ ЕВСТАТИ ЯНКОВ ЕВСТАТИЕВ. ПРОПОВЕДИ“

23 октомври 2023 г.


Протойерей Евстати Янков от град Чепеларе е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в родния му край, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Той е енорийски свещеник в църквата „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези 37 години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му, Чепеларе, Централните Родопи и Асеновградска околия. Но отец Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и молитвеник, духовен наставник, познаващ човешката душа. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от Държавна сигурност (ДС) и подложен на жестоки изтезания, вследствие на които умира на 20 април 1952 г.

През миналата 2022 г., по повод 70-годишнината от смъртта му, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде неговото жизнеописание: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“, което бе финансирано от Община Чепеларе. Книгата се посрещна изключително радушно от българската общественост и православните християни, като в нея бяха поместени и няколко проповеди на отец Евстати. Към тях проявиха интерес много свещеници и богослови, монаси и монахини, църковни певци и четци, които непрестанно отправяха молби към автора на книгата да им предостави още от проповедите на чепеларския свещеник. Това наложи подготовката и отпечатването на сборника: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“.

Той се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева. Изданието се състои от 456 страници и е предназначено, както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра. Затова всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележките под линия, за съставянето на които са използвани 117 съчинения и 16 публикации в интернет, както и спомените на 25 духовни чада и съвременници на отец Евстати. По същата причина в началото на сборника е поместена кратка въведителна статия за появата и историческото развитие на празниците в Православната църква. В приложението към текста са дадени и биографиите на Мария Манолова, архимандрит доц. д-р Серафим Алексиев и Макариополски епископ д-р Николай Кожухаров – хората, които са основна причина за съхраняването и предаването на следващите поколения на спомена за протойерей Евстати и неговото писмено наследство. Тези биографии се публикуват отново по молба, отправена от читателите на жизнеописанието му.

Книгата ще може да бъде намерена в църковните магазини и в книжарниците, предлагащи православна литература. Поръчки на e-mail: lestvitsa@abv.bg; православна интернет-книжарница „Лествица“ – http://www.lestvitsa.org/.
Цена на книгата: 28 лв. При закупуване на едро има отстъпка от цената.

 
 
Всички статии